CRNO JEZERO (Black lake)

Najveće, najpoznatije i najpristupačnije jezero na Durmitoru je Crno jezero. Nalazi se samo 3,2 km od centra Žabljaka. Kada dođete do rampe, možete se parkirati na parkingu i zatim prošetati asfaltnim putem do jezera oko 600 metara. Ulaz u Nacionalni park se naplaćuje.
Oko jezera koje je u obliku broja 8 je šumska staza dužine oko 3,5 km i potrebno vam je oko 1h 15min da napravite krug. Staza kroz šumu je veoma laka, mogu ići i deca (ne može se ići biciklom ili dečijim kolicima).
Pored samog jezera se nalazi restoran “Crno jezero” gde možete napraviti pauzu, popiti kafu, ručati….

VRAŽIJE JEZERO (Devil's lake)

Nalazi se oko 10 km od centra Žabljaka u pravcu Šavnika i Nikšića. Jezero fascinira svojom neverovatnom bojom. Specifično je područje oko jezera gde nema drveća ni rastinja. Desno od jezera se nalazi jedno malo brdašce na koje se možete lako popeti i sa koga se pruža divan pogled na Vražije jezero, popularno za fotografisanje.
Na ovom jezeru je leti idealno za kupanje. Imajte u vidu ako je jako topao dan da nemate gde da se sklonite od sunca.

SAVIN KUK (Sava's kuk)

Savin kuk (2313m) je jedan od najposećenijih vrhova Durmitora, kako zbog neverovatnog panoramskog pogleda na Crno jezero, tako i zbog lakoće pristupa. Žičarom se može doći oko sto metara ispod samog vrha. Odatle se pruža neverovatan pogled na Crno jezero, u narodu poznato kao Gorske oči, kao i na Vražije i Riblje jezero. Od kraja žičare do vrha vam je potrebno oko 30 minuta hoda. Usput se nalazi i Savin izvor sa čistom pijaćom izvorskom vodom.
Početak žičare se nalazi u Virku, oko 5km od centra Žabljaka. Sastoji se iz dva dela, na presedanju izmedju 2 žičare ima oko 5 minuta hoda. Radno vreme je od 8h-16h, tako da imajte na umu vreme vašeg odlaska na Savink kuk kako biste se blagovremeno vratili.

ŠKRČKA JEZERA (Škrčka's lakes)

Veliko i Malo Škrčko jezero spadaju u najviša jezera na Durmitoru (1.700 m nadmorske visine). Do njih se može doći na nekoliko načina. Najkraći, ali i najteži put (markiran kao crna staza) je preko Prutaša. Staza kreće iz Todorovog dola (prsten oko Durmitora, put za Trsa). Nešto lakši put je preko Škrčkog ždrela. Staza kreće iz Dobrog dola (prsten oko Durmitora, put za Trsa). Odlazak u Škrku (i nazad) zahteva oko 3h hoda u jednom pravcu. Do jezera se može doći i kroz kanjon Sušice i Sušičkog jezera.

SEDLO (Saddle)

Prevoj Sedlo se nalazi na visini od 1907m. Do njega vodi uzani asfaltni put na koji se skrene desno ka Virku ili Motičkom Gaju kada idete iz pravca Žabljaka ka Šavniku i Nikšiću. Na putu ka Sedlu možete videti Modro jezero, Svrablje i Valovito jezero. Neverovatni panoramski pogled je celom dužinom puta. Pre samog izlaska na prevoj Sedlo, sa leve strane se nalazi izvor pijaće vode. Oko 14km od skretanja je prevoj sa malim proširenjem za parking. Odatle polaze planinarske ture koje vode ka Bobotovom kuku, Uvitoj gredi i samom srcu Durmitora. Sama Sedlena greda je visoka 2227 metara. Do nje se dolazi sa pomenutog parkinga stazom dugom oko 2,4km I potrebno je oko 1h 30 minuta hoda.
Najbolji pogled na samo Sedlo ćete imati ako nastavite tim putem jos par kilometra dalje do Dobrog Dola, gde se nalazi i jedan drveni ram za slikanje sa Sedlom u pozadini, izuzetno popularan kod turista.

ZMINJE JEZERO (Zminje lake)

Zminje jezero je jedno malo, ali prelepo jezero skriveno u dubini šume. Nalazi se na samom izvorištu Mlinskog potoka koji se uliva u Crno jezero. Kolima se dolazi asfaltnim putem koji se zatim nastavlja u makadam. Parking je mali i odatle vam treba 10 minuta laganog hoda kroz šumu utabanim putem. Do njega takodje možeta doći sa Crnog jezera prateći Mlinski potok (oko sat i po hoda).

PRUTAŠ

Vrh Prutaš je visok 2393m. Polazna tačka je iz Todorovog Dola, na putu od Žabljaka ka selu Trsa. Staza je strma i teška, dugačka je 2,7km, visinska razlika je 573m i potrebno je najmanje 2 sata pešačenja za uspon. Sa vrha Prutaša jedna staza vodi do Škrčkih jezera na koja se pruža divan pogled sa samog vrha kao i na dolinu Sušice. Lakši put do vrha Prutaša je iz Dobrog Dola preko Škrčkog ždrela.
Ukoliko niste u formi, a ne biste da propustite ovaj veličanstveni prizor, u Todorom Dolu možete napraviti divne fotografije vrha Prutaš koji izgleda kao da je napravljen od “pruteva” po čemu je i dobio ime. Ako asfaltnim putem produžite još malo napred, naićićete na drveni ram sa Prutašem u pozadini, idealan za fotografisanje, izuzetno popularan kod turista.

MOMČILOV GRAD (Momcilo town)

Momočilov Grad je restoran na kraju nekadašnje žičare Bosača koja je već decenijama van funkcije. Restoran ima terasu sa neverovatnim pogledom na ceo Žabljak i na Crno jezero. Nalazi se na putu za Štuoc, oko 7,5km od centra Žabljaka. Par stotina metara pre skretanja za Momčilov Grad, nalazi se proširenje na putu sa leve strane gde se možete parkirati ukoliko želite da krenete u šetnju ka Jablan jezeru ili u planinarsku turu na Crvenu Gredu.

JABLAN JEZERO (Jablan lake)

Jablan jezero se nalazi u podnožju Crvene grede. Jezero je malo, u obliku oka. Do njega možete doći laganim hodom oko sat vremena ukoliko se parkirate kod restorana Momičilov grad (prsten oko Durmitora, put za Malu Crnu Goru). Staza je izuzetno laka, pogodna i za decu.
Najbolji pogled na Jablan jezero se nalazi na putu za Crvenu Gredu (2.164m) kao i sa njenog samog vrha.

SUŠIČKO JEZERO (Susicko lake)

Nalazi se na najnižoj tački kanjona reke Sušice. Ovo fantastično jezero možete videti samo do leta kada jezero potpuno presuši i zamene ga prelepi pašnjaci. Ovo jezero se nalazi na Prstenu Durmitora, put ka Štuocu i Maloj Crnog Gori. U dolasku se put spušta kroz fantastičan kanjon Sušice koji je dugačak 15km a dubok čak 700 metara. Od ovog jezera takodje vodi jedan od puteva ka Škrčkim jezerima, gde ćete usput videti neverovatne vodopade Skakala. Tura od Sušice do Škrke traje oko 2h 30 min u jednom pravcu.

BOBOTOV KUK

Bobotov kuk (2.523m) je najviši vrh njegovog veličanstva Durmitora. Ujedno je i najviši vrh Crne Gore. Početna tačka ovog uspona se nalazi na prevoju Sedlo (1.907m) gde se nalazi improvizovano proširenje gde se možete parkirati. Potrebno je najmanje 3.30h u jednom pravcu, zato vodite računa da ne krećete suviše kasno, da imate adekvatnu obuću kao i dovoljno vode. Usput možete videti neverovatne vrhove zvane Zupci koji liče na oštre zube, kao i jezero Zeleni Vir.

ĆUREVAC

Sa vidikovca se pruža neverovatan pogled na selo Tepca i na kanjon reke Tare. Do njega vodi asfaltni put iz centra Žabljaka oko 15 km. Možete parkirati na parking i zatim je potrebno manje od 10 minuta peške do vidikovca.
Nastavak puta vodi u selo Tepca, oko 16km, spušta se do same Tare u kanjon, ali je put makadam i ne preporučuje se putničkim vozilima.

CRVENA GREDA (Red beam)

Do Crvene Grede (2.164m) se može doći planinarskom stazom od Crnog jezera, ali najbrži put je od Momčilovog grada, odakle je staza dugačka oko 3,5km. Potrebno je oko 2h 30min, staza je srednje težine. Sa samog vrha se pruža neverovatan pogled na Jablan jezero kao I na Crno jezero.

DURMITORSKI PRSTEN (Durmitor ring)

Durmitorski prsten je uzak asfaltni panoramski put oko Durmitora dugačak oko 84 kilometara sa ukupno 2000 m visinske razlike. Počinje iz centra Žabljaka, preko sela Bosača ka Momčilovom Gradu odkale se pruža divan pogled na Crvenu gredu. Dalje će vas put preko Štuoca i Male Crne Gore odvesti do kanjona Sušice a zatim i do samog Sušičkog jezera koje je ujedno i najniža tačka Durmitorskog prstena. Put dalje vodi preko sela Trsa. U Milogori je odvajanje za Plužine i Pivsko jezero. Putem dalje ka Žabljaku ćete naići na Prutaš u Todorovom dolu, a zatim ćete proći kroz Dobri do gde se možete slikati u drvenom ramu sa Sedlom u pozadini. Zatim vas put vodi preko Sedla. U nastavku je pored samog puta izvor pijaće vode, a panoramski pogled će vas oduševiti Valovitim jezerom, Svrabljim i Modrim jezerom. Na kraju put kroz selo Virak vodi nazad u Žabljak.

KOMARNICA

Do reke Komanice se dolazi putem ka Šavniku i Nikšiću, 24 km od centra Žabljaka. Reka Komarnica teče kanjonom dužine 40 km i dubine 600 metara. Kanjon reke Komarnice, Nevideo, je posebna turistička atrakcija. Uz sigurnu opremu i obučene vodiče dostupan je gotovo svima sa boljom kondicijom. Najnepristupačniji dio kanjona dug je 1,5km, a dubok i do 500m. Niska temperatura, klizave, oštre stene, uski prolazi, tama, odroni, lavirinti, vodopadi su samo neke od prepreka na koje se nailazi. Jedna deonica se naziva ,,Kapija kamikaze” duboka 500m, a na nekim mestima široka jedva 20-ak metara. Kada se uđe u kanjon, nemoguće se vtatiti nazad. Ulaz se nalazi na 935 m, a izlaz na 810 m nadmorske visine.

PIVSKO JEZERO (Pivsko lake)

Pivsko jezero je najveće veštačko jezero u Crnoj Gori, ili drugo po veličini od svih jezera, odmah posle Skadarskog jezera. Nastalo izgradnjom hidro elektrane 1975. godine. Kod Mratinja na 10km od Šćepan Polja nalazi se brana koja je visoka 220m, među najvišim u Evropi. Jezero je na nekim mestima duboko i preko 180 m, a dugo je 42km. Pivsko jezero predstavlja najveći rezervoar pitke vode i ima izvanredne uslove za sportove na mirnim vodama.

REKA TARA I MOST ĐURĐEVIĆA TARA (Tara river and Djurdjevica bridge Tara)

Tara, najduža reka u Crnoj Gori, 144 km, je karakteristična po svojoj neverovatnoj boji i čistoći. Kanjon reke Tare je drugi po dubini u svetu (posle Colorado Grand Canjona), dubok je 1333 m,. Tara pruža nezaboravanu avanturu ukoliko se odlučite za rafting. Voda je jača i prža u proleće, dok je u letnjim mesecima mirnija i pogodna za rafting i za decu.


Most Djurdjevića Tara preko reke je najviši most u Evropi. Most je izgradjen izmedju 1937. i 1940. godine i visok je 172 metra. U blizini se nalaze i restorani sa divnim pogledom na most, a posebna avantura je Zip line preko kanjona gde je najduži zipline dugačak čak 1 km i dostiže brzinu od 80-120km7h.

ZMINIČKO JEZERO (Zminicko lake)

Nalazi se blizu sela Zminica u podnožju planine Sinjajevina, oko 16 km od centra Žabljaka. Do njega vodi uski asfaltni put. Staza oko jezera je oko 1 km dužine, lako se može napraviti krug utabanim putem kroz šumu.